کتابخوانی برای کودکان نوپا و نوزادان چگونه است؟قسمت دوم

ساخت وبلاگ

روش دوم

مهیا کردن شرایط مناسب کتابخوانی برای کودکان نوپا

۱- کتابخوانی برای کودکان نوپا را به طور روزانه انجام دهید: اگرچه شاید مشکل بتوان زمانی برای کتاب خواندن پیدا کرد؛ اما باید خواندن روزانه کتاب را در فهرست کارهای روزانه خود قرار دهید. درواقع چیزی که لازم دارید، وجود خودتان، کودکتان، یک کتاب و چند دقیقه زمان است.

  • نگران خواندن کل کتاب برای کودک نباشید.
  • اگر وقت شما کم است، پنج دقیقه هم برای این کار کفایت می‌کند اما اگر زمان بیشتری در اختیار داشتید حتما بین پانزده تا سی دقیقه در روز برای کودک کتاب بخوانید

۲- زمانی را برای کتاب خواندن انتخاب کنید که کودک شما آرام و هوشیار است: قبل از هرچیز اطمینان پیدا کنید که کودکتان غذا خورده، جایش خشک است و خوابش کامل بوده است. اگر کودک شما هوشیار باشد از این تجربه کتابخوانی استفاده بیشتری خواهد کرد.

  • اگر موقع خواب یا چرت زدن روزانه برای کودک کتاب می‌خوانید، این برنامه را موقعی که کودک هوشیار است هم ادامه دهید.

۳-  فضای مناسب کتابخوانی برای کودکان انتخاب کنید: وقت کتاب خواندن که شد ، فضایی آرامش‌بخش و مناسب مانند محل استراحت کودک پیدا کنید. این فضا باید نسبتا آرام باشد و محل راحت و مناسبی برای نشستن شما و کودکتان به همراه نور کافی برای کتاب خواندن داشته باشد. از رفتن به فضاهایی که حواس شما و کودکتان را پرت می‌کند، اجتناب کنید.

  • به بقیه افراد خانواده بگویید که آن موقع، زمان مطالعه شما است.
  • حیوانات خانگی را در اتاق دیگری نگه دارید تا حواس شما یا کودک را در زمان مطالعه پرت نکنند.
  • تلفن همراه خود را بیصدا کنید یا آن را در اتاق دیگری بگذارید.

۴- نوزاد یا کودک نوپای خود را روی پایتان بگذارید: کودک را به حالت نشسته یا درازکش روی پاهایتان قرار دهید یا او را روبه‌روی بدن خود بنشانید. به این ترتیب می‌توانید کتاب را مقابل چشم فرزندتان بگیرید. اهمیت این موضوع در این است که کودک نزدیک بودن به شما را حس می‌کند و هنگامی که کتاب را می‌خوانید آن را می‌بیند.

۵- کتاب مناسب و باکیفیت پیدا کنید: مهم‌ترین بخش کتابخوانی برای کودک این است که کتابی مناسب سن او تهیه کنید. همه کتاب‌ها مناسب تمامی گروه‌های سنی کودکان نیستند. پس سطح سنی کودک خود را در نظر بگیرید و سپس کتابی مناسب گروه سنی خودش برای او انتخاب کنید.

  • کتاب تصویری انتخاب مناسبی برای کتابخوانی برای کودکان نوپا و نوزادان است. کتابی را انتخاب کنید که متن کمی داشته باشد یا اصلا متنی نداشته باشد و دربرگیرنده تصاویری مناسب گروه سنی ۰ تا ۶ ماهه باشد. کتاب‌های مناسب برای این گروه سنی کتاب‌هایی مانند «مجموعه مقوایی اِما»، «نخستین کتابخانه من» و «دانشنامه نوزاد و نوپا» و مجموعه کتاب‌های «خرگوش کوچولو» هستند.
  • برای کودکان ۷ تا ۱۲ ماهه ، می‌توانید کتاب‌هایی را انتخاب کنید که در آنها از واژگانی استفاده شده که او به طور روزمره از آنها استفاده می‌کند. مثلا ، کتاب‌هایی که در آنها از کلماتی نظیر «مامان» ، «بابا» یا «شیر» زیاد استفاده شده است. مثال «مامان چه‌قدر دوستم داری»، «مامان من کیه»، «این ظرف شیر مال کیه»
  • برای کودکان ۱۳ تا ۱۸ ماهه کتاب‌هایی را انتخاب کنید که در هر صفحه از آن فقط یک یا دو جمله نوشته شده باشد. مانند کتاب «چه و چه و چه یک بچه»، «مجموعه لئو و پوپی»، «وقتی زبان باز کنم»، «رفتم به باغی»

۶- اگر کودک ابراز ناراحتی کرد، از کتاب خواندن دست بکشید: هروقت کودک ابراز کرد که از خواندن خسته شده است، باید آن را متوقف کنید. اگر به زور برای کودک کتاب بخوانید، او همواره از کتابخوانی تصور بدی پیدا می‌کند و در آینده نسبت به کتاب خواندن بی‌میل می‌شود. پس اگر به نظر می‌رسد که کودکتان گرسنه است یا جایش را خیس کرده است ، گریه می‌کند یا چیز دیگری توجهش را جلب کرده، از کتاب خواندن دست بکشید.

برگردان : فاطمه مصابر عباسی

دلپسند

کتابخانه عمومی دکتر پاشا...
ما را در سایت کتابخانه عمومی دکتر پاشا دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : pashaplka بازدید : 180 تاريخ : سه شنبه 28 آذر 1396 ساعت: 12:42